• Voorbeschouwing Kollum - Rijperkerk

  12 jun 2019
 • Onderstaande uitgebreide en mooie voorbeschouwing is afkomstig van de website van Harkema-Opeinde: 

  De finale van de play-offs om een plek in de tweede klasse wordt ?? in tegenstelling tot eerdere berichtgeving ?? op het veld van Harkema Opeinde gespeeld. Op de groengele kant van sportpark De Bosk gaan Kollum en Rijperkerk uitmaken wie van de twee na vier jaar weer de derde klasse ontstijgt. De verwachting is dat veel toeschouwers deze finalewedstrijd bij zullen gaan wonen. Hoewel beide teams sportief een heel aardig seizoen draaiden, zou winst aanstaande zaterdag pas echt de kroon op het werk zijn.

  Kollum was dit seizoen lange tijd een van de voornaamste titelkandidaten in de derde klasse B. Begin februari wonnen de oranjehemden met 1-9 in Niekerk. Door die monsterzege kwamen de Kollumers alleen aan kop in 3B. In de weken die volgden op deze negenklapper ging het faliekant mis voor de door Ron de Boer getrainde ploeg. Viermaal op rij werd er verloren, waaronder drie keer tegen teams uit het rechterrijtje. Halverwege maart werd de winnende draad opgepakt. De eindspurt van negen ongeslagen wedstrijden was imposant, maar niet toereikend voor de titel. Uitgerekend door een gelijkspel in Ryptsjerk werden de laatste titelkansen verspeeld. In de nacompetitie werd de ongeslagen reeks een prima vervolg gegeven. Workum werd in de kwartfinale met 3-1 geklopt, waarna Leovardia in de halve finales met diezelfde cijfers ten onder ging. Getuige de doelcijfers die Kollum dit jaar behaalde ?? 77 voor en 43 tegen ?? loopt er in de voorhoede veel kwaliteit rond. Gerard van Zonneveld werd met 26 treffers topscorer van de derde klasse B, maar er zijn meer spelers die het net gemakkelijk weten te vinden. De in Harkema welbekende Joop Pijnacker schoot 16 keer raak, de rappe Benjamin Zondervan drukte dertien keer af, Marinus Hoekstra deed dat negen keer. Zonder meer zal deze voorhoede in Harkema van zich doen spreken. De oudere Kollumer supporters zullen warme herinneringen bewaren aan het veld van Harkema-Opeinde. In 1990 dwong het vlaggenschip van Kollum promotie af naar de derde klasse door binnen een week twee beslissingswedstrijden op De Bosk te winnen. Op 12 mei 1990 versloeg Kollum ?? toen nog spelend in klasse 4B ?? competitiegenoot Opende in Harkema met 4-1. Door die zege ging "het andere oranje" door naar de eindstrijd een week later, tegen de nacompetitiewinnaar van klasse 4A: Sleat. Deze finale werd opnieuw in Harkema gespeeld, niet bepaald in het midden van Sleat en Kollum. De Gaasterlanders waren bereid naar de Friese Wouden af te reizen als er een spelersbus geregeld zou worden door Kollum en Harkema-Opeinde. Zo geschiedde. Zonder zege zou deze spelersbus terugkeren naar zuidwest Friesland. Na een 1-1 eindstand brachten Bernard Wouda en Wiepie Haarsma Kollum in de verlenging in extase. Lang vervlogen tijden, maar de geschiedenis kan zich zaterdag herhalen.

  Het zal Kollum zeker niet aan komen waaien. In de reguliere competitie wist het tot twee keer toe niet te winnen van "De Protters" uit Ryptsjerk. Het eerste elftal van deze sympathieke dorpsclub kende sportief gezien een prima jaar. Toch zal het seizoen 2018/2019 altijd een zwart randje houden in de clubhistorie. Op 11 april verloor de club haar hoofdtrainer Douwe Zondervan aan een slopende ziekte. Voetbal kwam even op plek 2 te staan. Onder interim-trainers Bauke Bosma en Johan Nijp begonnen de Ryptsjerkster voetballers aan een missie die zaterdag voltooid kan worden. Hun overleden trainer willen ze eren met promotie. Dat Rijperkerk in deze finale staat, is gezien de omstandigheden zeer knap. Niet alleen omdat het elftal de rug rechtte na de klap die het halverwege april kreeg te verwerken. Ook omdat de weg naar de finale bepaald geen gemakkelijke was. Pas op de laatste speeldag verzekerden de blauw-witten zich van het toetje door kampioen Zwaagwesteinde in eigen huis te verslaan. In de nacompetitie wachtte vervolgens het ongenaakbare Heerenveense Boys, dat al 23 wedstrijden op rij ongeslagen was. In een heroïsch voetbalgevecht zegevierden "De Protters" in het Friese Haagje met 3-5. Vorige week werd ook Scharnegoutum aan de zegekar gebonden. Zo is het 850 inwoners tellende Ryptsjerk nog één wedstrijd verstoken van tweede klasse voetbal. Enkele jaren geleden werd er in het dorp aan de rand van de Wouden ook al op dat niveau geacteerd. In 2013 promoveerde Rijperkerk op sensationele wijze uit de derde klasse. In de finale om promotie waren "De Protters" Stiens na strafschoppen de baas. Karakterploeg Rijperkerk groeide een niveau hoger uit tot een zeer lastig te kloppen geheel werd alom geroemd vanwege de tomeloze inzet. Daarnaast bevatte het team enkele spelers die ook een aardig balletje konden en kunnen trappen. Velen hiervan zijn er ook zes jaar later nog bij. Mark Hendriks is een speler die op regelmatige basis zijn doelpuntjes meepikt, Johannes Meijer "verdiende" een jaar na de unieke promotie een transfer naar hoofdklasser FVC en in Redmer Jorna heeft het interim-duo Bosma/Nijp één van de beste keepers van de wijde omtrek. In 2015 degradeerde Rijperkerk na twee prachtige jaren uit de tweede klasse, samen met Kollum. Eén van deze twee teams gaat zaterdag na een vierjarige periode in de derde klasse het verloren gegane terrein herwinnen. Wie dat gaat worden is op voorhand lastig te voorspellen. Als team lijkt Rijperkerk de favoriet, op basis van de individuele kwaliteiten lijkt Kollum in het voordeel. Een finale om naar uit te kijken!

  De wedstrijd in Harkema begint om 14.30 uur en staat onder leiding van de heer B. Huizinga.

  Bron: https://www.harkemaopeinde.nl/2019/06/12/kollum-en-rijperkerk-in-harkema-op-jacht-naar-tweede-klasse/