• Bij het overlijden van Pieter Greidanus

2 jan 2022
  • Gisteren ontvingen wij het droevige bericht dat onze trouwe supporter en voetbalvriend Pieter Greidanus is overleden. Hij was nog maar 60 jaar en is overleden aan de gevolgen van een longziekte, die maar niet herstelde.

Pieter was anders dan wat wij ‘gewoon’ noemen.

Hij was geen voetballer, maar wel een grote supporter van Kollum 1 en kon vanuit de dug-out stevig uit de hoek komen als er iets in het veld gebeurde dat niet goed was.

Pieter regelde jarenlang allerlei zaken rond de wedstrijden van het 1e elftal: zorgde er voor dat de toegang tot het veld open en dicht ging, en dat de ballen weer allemaal in het netje kwamen.

Hij kon dwars zijn als zaken hem niet zinden of als hij de bokkenpruik op had, maar was ook zo maar weer de meegaande man die je hielp bij een klusje, of die flessen en andere rommel opruimde.

Kijk nog meer eens naar het filmpje van HEA! op YouTube (Omrop Fryslân· 18 okt. 2017) met woorden kunnen wij niet beter aangeven wat zijn plek in onze vereniging was.

Pieter hoorde gewoon bij ons, in het dorp en bij de vereniging. Hij was er altijd bij, bij de uit- en thuiswedstrijden van het 1e elftal, bij de besprekingen in de kleedbox, bij feestjes van de vereniging mocht hij niet ontbreken ook al werd het wel eens (te) laat.

En wie van ons kan zeggen dat vrijwel de hele staf en selectie op jouw verjaardag komt, omdat jij ze hebt uitgenodigd.

Als er niet gevoetbald werd, had Pieter een minder goede dag, hij moest zich dan zelf vermaken en je zag hem dan op verschillende plekken in het dorp. Vaak alleen met z’n fiets, maar altijd een praatje makend als er iemand langs kwam.

Het aandoenlijkst was hij, als er een feestje was en hij mocht zingen. Wie kent niet zijn verschillende uitvoeringen van ‘Avé Maria’ en wie herinnert zich niet zijn optreden tijdens een vrijwilligersavond waar hij met begeleiding van de aanwezige band, ‘Als de nacht verdwijnt’ van Jan Smit helemaal alleen, in een muisstille kantine, zong.

De laatste maanden ging het helaas steeds minder goed met Pieter. Fysieke ongemakken zorgden er voor dat acties en handelingen van vrijwilligers werden gevraagd, waar eigenlijk professionele hulp voor nodig was. Het leidde onlangs tot het moeilijke besluit dat Pieter niet meer mee kon met uitwedstrijden en dat hij na een thuiswedstrijd werd opgehaald om die problemen te voorkomen.

Maar dat zijn gezondheid zo snel achteruit zou gaan, met het overlijden op nieuwjaarsdag als gevolg, dat had niemand verwacht.

Wij zullen deze markante man in onze vereniging missen.

Zijn familie, medebewoners en begeleiding wensen wij heel veel sterkte toe in deze voor hen moeilijke tijd.